President en vice-president chapter Caloh Wagoh veroordeeld voor afpersing en beroving

De rechtbank heeft een president en vice-president van een chapter van motorclub Caloh Wagoh veroordeeld voor afpersing en beroving.

De rechtbank veroordeelt een 45- en een 29-jarige man voor het beroven, afpersen en van de vrijheid beroven van een medelid van een motorclub. Zij krijgen een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, en een contactverbod. Een 32-, een 28- en een 41-jarige man zijn veroordeeld voor betrokkenheid bij het van zijn vrijheid beroofd houden van het voormalige medelid. Zij krijgen taakstraffen tussen de 120 en 180 uur. De rechtbank legt aan 2 van deze mannen krijgen ook voorwaardelijke gevangenisstraffen op.

Op 7 juli 2018 in Wageningen kwamen vier mannen verhaal halen bij het slachtoffer, omdat deze schulden had bij zijn medeclubleden van Caloh Wagoh. Met geweld rukten zij het motorhesje van de man af, waarna hij in de auto werd gedwongen en meegenomen. Eén van de mannen reed met de auto van het slachtoffer achter hen aan. Tijdens het ritje werd het slachtoffer mishandeld en bedreigd en moest hij zijn sieraden afstaan.

De daders pakten op een gegeven moment ook zijn portemonnee en pinpas af. Drie van de mannen gingen vervolgens met het slachtoffer terug naar de woning in Wageningen om daar zijn laptop en telefoon op te halen. Het slachtoffer kon al die tijd geen kant op en werd nagenoeg constant bewaakt door leden van de club. Alle betrokkenen waren destijds lid van de motorclub Gitano Azul, een chapter van Caloh Wagoh. De chapter is inmiddels opgeheven, meldt de rechtbank.

Volgens de rechtbank is een gevangenisstraf gepast voor de president en de vice-president van het chapter. Zij hadden de grootste rol bij de strafbare feiten en zijn degenen die het geweld hebben gebruikt. De twee hebben celstraffen van 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, opgelegd gekregen. Daarnaast moeten ze een schadevergoeding van 750 euro aan immateriële schade aan het slachtoffer betalen. De andere verdachten hebben taakstraffen tussen 120 en 180 uur opgelegd gekregen.