© Pexels

Prominente leden Proud Boys veroordeeld tot lange gevangenisstraffen voor Capitoolbestorming

Twee prominente leden van de extreemrechtse organisatie Proud Boys zijn veroordeeld tot lange gevangenisstraffen voor hun rol in de Capitoolbestorming. Joseph Biggs moet 17 jaar de cel in, Zachary Rehl 15 jaar.

De twee mannen werden schuldig bevonden aan samenzwering tot oproer, een federale misdaad. Biggs werd ook veroordeeld voor een poging tot intimidatie van een ambtenaar.

Rehl spuwde onder meer een bijtende stof naar politieagenten bij het Capitool tijdens de bestorming. Biggs speelde ook een prominente rol, onder meer door een megafoon te gebruiken om anderen aan te moedigen om geweld te gebruiken.

Beide mannen betuigden spijt. Biggs zei dat hij zich had laten meeslepen door de gebeurtenissen. Rehl zei dat hij zich schaamde voor zijn acties.

De straffen zijn fors lager dan de 33 jaar en 30 jaar die de aanklagers hadden geëist. Rechter Timothy Kelly zei bij het oplezen van de straffen dat hij geenszins het geweld van de bestorming wilde bagatelliseren. Maar volgens hem zou het opleggen van de allerhoogste straf ervoor zorgen dat die dan zijn waarde zou verliezen in zaken met nog meer slachtoffers.

De twee mannen zijn de eerste Proud Boys-leden die een gevangenisstraf krijgen voor hun rol in de Capitoolbestorming. Twee andere prominente leden van de groep, Ethan Nordean en Dominic Pezzola, krijgen vrijdag hun straf te horen.

De voormalige leider van de nationale tak van de Proud Boys Enrique Tarrio moet 5 september voor de rechter verschijnen. Tegen hem wordt 33 jaar geëist. Tarrio was niet aanwezig tijdens de bestorming, maar gaf op afstand wel aanwijzingen aan onder anderen Biggs.