© Crime-Nieuws.nl

Raad van State fluit gemeente Amsterdam terug inzake sluiting coffeeshop na explosies

De Raad van State heeft de gemeente Amsterdam teruggefloten inzake de sluiting van een coffeeshop.

Na twee explosies in 2018 bij de coffeeshop in Oost, besloot de gemeente de zaak te sluiten. De eigenaar begon daarop een proces om de sluiting tegen te gaan. De Raad van State heeft hem nu in het gelijk gesteld. Volgens de hoogste bestuursrechter had burgemeester Halsema beter moeten motiveren waarom de coffeeshop na de explosies niet meer open mocht.

De explosies vonden in september 2018 plaats. Het pand raakte daardoor beschadigd, net als twee auto’s die in de buurt geparkeerd stonden. De politie startte een onderzoek waaruit duidelijk werd dat er zwaar professioneel vuurwerk tot ontploffing was gebracht. Halsema bepaalde dat vanwege de openbare veiligheid de coffeeshops voor onbepaalde tijd dicht moest.

‘Een dergelijk incident in de openbare ruimte brengt de veiligheid van omwonenden en voorbijgangers ernstig in gevaar en tast de openbare orde aan’, aldus de burgemeester destijds in haar motivatie. 

De rechtbank gaf de burgemeester gelijk waarop de eigenaar in beroep ging. De Raad van State heeft nu bepaald dat er geen verband is getoond tussen de explosies en de coffeeshop. Het onderzoek van de politie heeft geen directe link/connectie opgeleverd.