Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Rapper Ali B hoeft show niet aan te passen om fragment Opsporing Verzocht

Ali B hoeft zijn theatershow ‘Je Suis Ali’, waarin een fragment uit Opsporing Verzocht te horen is, niet aan te passen.

Dat oordeelt de rechtbank Midden-Nederland in een procedure die is gestart door een vrouw waarvan een geluidsfragment wordt afgespeeld in de show van de rapper.

De rapper had in 2016 en 2017 een show met de titel ‘Je Suis Ali’. Ook is de voorstelling op televisie uitgezonden en nog steeds beschikbaar op het internet. Daarin is een geluidsfragment van het televisieprogramma Opsporing Verzocht te horen.

In het fragment is de vrouw te horen die één van de daders van een gewapende overval omschrijft als een man met een ‘Ali B accent’. Doordat de rapper het fragment gebruikt in zijn voorstellingen wordt de vrouw, naar eigen zeggen, steeds opnieuw geconfronteerd met aandacht van de media en is zij hierdoor een publiek figuur geworden omdat zij herkend wordt.

Volgens de rechtbank kan de vrouw geen beroep doen op een schending van haar portretrecht. Dit recht ziet op een afbeelding van het gelaat van een persoon en een stem valt daar niet onder. Bovendien heeft de vrouw zelf aan het televisieprogramma meegewerkt en dus toestemming gegeven voor openbaarmaking van haar stemfragment.

Dat de vrouw op een vakantie in Egypte zou zijn herkend op basis van haar stem vindt de rechtbank niet aannemelijk. De rechtbank constateert dat de vrouw geen publiek figuur is geworden door het gebruik van het fragment in de theatershows van de rapper.