ridouan taghi gezocht
Ridouan (Redouan) T. verdacht van opdracht geven tot reeks liquidaties. © Politie

Rechtbank: OM moet duidelijkheid geven over observatie advocaten in Dubai in jacht op Taghi

De rechtbank heeft het Openbaar Ministerie (OM) opgedragen om meer duidelijkheid te geven over het observeren van advocaten in Dubai in de zoektocht naar Ridouan Taghi.

Meerdere advocaten in het grote liquidatieproces Marengo hebben de rechtbank in Amsterdam verzocht om nader onderzoek. Dit is gedaan toen duidelijk werd dat advocaat Nico Meijering en kantoorgenoot Leon van Kleef in juni 2019 zijn gevolgd in Nederland en in Dubai. Justitie had hiertoe besloten nadat er informatie was binnengekomen dat Meijering een afspraak zou hebben met de destijds wereldwijde gezochte Ridouan Taghi. Dit bleek uiteindelijk niet het geval te zijn want de advocaten hadden een afspraak met Khalid J. en niet met Taghi.

De rechtbank heeft laat weten een gedetailleerde weergave te verwachten van ‘wat precies aan de autoriteiten van Dubai is gevraagd, welke informatie daarbij met Dubai is gedeeld en op welke wijze Dubai hier uitvoering aan heeft gegeven’. Verder wil de rechtbank ook weten of soortgelijke opsporingsmiddelen tegen andere advocaten zijn ingezet.

Er wordt door de rechtbank nog geen conclusie getrokken over het feit of er met de observaties en het volgen van de advocaten grenzen zijn overschreden en of hieraan gevolgen aan verbonden moeten worden. ‘Dit zal in een later stadium zonder twijfel aan de orde komen’, aldus de rechtbank.