Rechtbank: WikiLeaks-oprichter Julian Assange wordt niet uitgeleverd aan Verenigde Staten

WikiLeaks-oprichter Julian Assange wordt niet uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

Dat heeft een rechtbank in Londen bepaald. Volgens de rechters komt de mentale gezondheid van Assange in gevaar als hij zou worden uitgeleverd. De Amerikanen willen de oprichter van klokkenluider website WikiLeaks vervolgen vanwege spionage omdat hij in 2010 honderdduizenden geheime documenten over de oorlogen in Irak en Afghanistan online gezet.

Volgens de verdediging handelde Assange vanuit journalistiek oogpunt toen hij de documenten op WikiLeaks liet plaatsen. Zodoende zouden zijn uitlevering en vervolging in strijd zijn met het eerste amendement van de grondwet van de Verenigde Staten namelijk de vrijheid van meningsuiting.

De rechtbank in Londen wijst dit argument van de hand omdat Assange ‘verder is gegaan dan onderzoeksjournalistiek’, aldus een woordvoerder. Zo wordt opgemerkt dat Assange klokkenluider Chelsea Manning aanbood een wachtwoord te kraken.

Wel is de rechtbank van mening dat de mentale gezondheid van Assange een reden is om hem niet uit te leveren. Zo bleek eerder al dat de voorman van WikiLeaks suïcidaal is. De Amerikanen hebben nu twee weken om in beroep te gaan tegen de beslissing.

Julian Assange heeft jarenlang ondergedoken gezeten in de ambassade van Ecuador in Londen. Toen de ambassade hem uit het pand zette, werd hij aangehouden. Volgens zijn advocaten riskeert Assange een gevangenisstraf van tientallen jaren als hij zou worden uitgeleverd aan de VS. Volgens Amerikaanse media kan de straf zelfs oplopen tot 175 jaar.