Rechter in Amerika geeft zwijgende verdachte schokken van 50.000 volt

Een letterlijk schokkende zaak in de Amerikaanse staat Texas waar een rechter een verdachte schokken liet toedienen omdat hij geen antwoord wilde geven. De rechtszaak is nu ongeldig verklaard.

In Texas kunnen verdachten in de rechtszaal een riem, een zogenaamde ‘stun belt’, om krijgen waarmee schokken toegediend kunnen worden. De riemen zijn bedoeld voor momenten dat een verdachte agressief wordt of probeert te vluchten. Zodra je een schok toedient krijgt diegene 50.000 volt door zijn lichaam.

De rechter in Texas besloot de riem toe te passen bij een zwijgende verdachte. Een man stond terecht op verdenking van seksueel misbruik van een 15-jarige meisje en weigerde antwoord te geven. De rechter besloot de man schokken toe te dienen. Niet één, niet twee maar drie keer werd de verdachte onder stroom gezet.

De man durfde daarna niet meer terug te keren naar de rechtszaal. Hij kreeg uiteindelijk zestig jaar cel opgelegd van de martelende rechter. Het gerechtshof heeft nu beslist dat de schokken niet toegediend hadden mogen worden. De zaak moet helemaal opnieuw en door een andere rechter worden behandeld.