Dinsdag staat de 27-jarige Hamza B. alias ‘Chip Chip’ in Tanger, Marokko, terecht voor zijn mogelijke betrokkenheid bij de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt op 29 december 2012.

In Nederland zitten twee verdachten vast voor mogelijke betrokkenheid bij de wildwest schietpartij. Zij zullen volgend jaar in Amsterdam terechtstaan voor de dubbele liquidatie. Het gaat om Adil ‘Kinker’ A. en Anouar ‘Popeye’ B.

De oorlog in Amsterdam lijkt te zijn geëscaleerd toen Najib Bouhbouh op 18 oktober 2012 voor het Crowne Plaza Hotel in Antwerpen werd geliquideerd door twee schutters. Justitie verdenkt Benaouf A., het doelwit van de schutters op 29 december 2012 in de Staatsliedenbuurt, de gehele liquidatie te hebben geregisseerd en er nauw bij betrokken te zijn geweest.Benaouf ontkent dit in alle toonaarden. Het OM heeft zestien jaar celstraf geëist tegen hem.

Na de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt zijn er nog vele personen geliquideerd in dit conflict. Het gaat veelal om jonge Amsterdammers. Op 22 mei 2014 werd topcrimineel Gwenette Martha op de hoek van de Van Spanestraat en de Amsterdamseweg in Amstelveen door drie schutters geliquideerd. De schutters zouden tientallen kogels in het lichaam van Martha hebben geschoten. Ondanks de vele liquidaties en extreme geweld zitten er opvallend weinig mensen vast.

Hamza B. heeft de pech de Marokkaanse nationaliteit te hebben en aangezien Marokko geen onderdanen uitlevert zal hij daar terechtstaan. En uiteindelijk zal hij zijn straf daar uit moeten zitten. Volgens zijn advocaat gaat het een ‘schertsvertoning’ worden. Of dit echt zo gaat zijn, zal de tijd leren.