De aangetroffen partij fentanyl. © OM

Recordvangst ‘uiterst gevaarlijke’ fentanyl bij doorzoeking schuur in Eindhoven

De politie heeft in een schuur in Eindhoven een recordhoeveelheid fentanyl aangetroffen en in beslag genomen.

In eerste instantie leek de substantie die maandag 3 februari in een plastic zak in het schuurtje van een 42-jarige man uit Eindhoven werd aangetroffen op cocaïne. Onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut heeft nu uitgewezen dat het ruim een kilo fentanyl betreft. Voor zover bekend, is niet eerder in Nederland beslag gelegd op zo’n grote hoeveelheid van de uiterst gevaarlijke stof.

De 42-jarige verdachte die in het onderzoek van het Landelijk Parket naar verdovende middelen en witwassen is aangehouden, is afgelopen donderdag voor 14 dagen de bewaring ingegaan. Hij zit inmiddels niet meer in beperkingen. Bij de actie is beslag gelegd op dure horloges, duizenden euro’s in contanten in diverse coupures waaronder een biljet van 500 euro, diverse gegevensdragers, verboden wapens en munitie. Het onderzoek wordt voortgezet en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Fentanyl staat op lijst I bij de Opiumwet. Het is een stof met een werking vergelijkbaar aan morfine maar dan 80-100 keer sterker. De stof, ook wel morfinomimeticum genoemd, is zeer verslavend en kan bij inname van een zeer kleine hoeveelheid al dodelijk zijn. In de medische wereld wordt het op recept gebruikt als verdovingsmiddel en pijnstiller. Fentanyl werkt bij inademing, opname door mond en aanraking met huid.

De aangetroffen partij fentanyl. © OM