© Politie

Mocro Maffia kopstuk Saïd R. gepakt door ‘halal maaltijden en bezoekjes moskee’

De Colombiaanse politie heeft details bekendgemaakt inzake het onderzoek dat leidde naar de aanhouding van Saïd R., de Mocro Maffia kopstuk gezocht voor liquidaties en grootschalige drugssmokkel.

Het onderzoek nam iets meer dan elf maanden in beslag. R. werd door zijn eetgedrag en andere gewoontes uiteindelijk getraceerd en aangehouden. De 48-jarige gezochte crimineel deed zich ouder voor dan hij was en liep gebogen, langzaam en met een baardje alsof hij een oude man was.

Na tips dat hij mogelijk in Medellin zou zitten besloot de politie onder meer moskeeën in de gaten te houden. Op een gegeven moment viel een ‘oude man’ op die elke vrijdag met een taxi werd gebracht naar een bepaalde moskee in Medellin en weer na een half uur vertrok. Dit leidde naar de flats in Antioquia, een buitenwijk van Medellin.

Agenten observeerden het pand en het viel op dat er halal maaltijden werden bezorgd van Arabische restaurants. Op dat moment was nog niet zeker dat het hier ging om de gezochte Saïd R. en probeerde de politie bevestiging te krijgen. Toen R. recent zijn was ging ophangen, wat hij normaliter niet deed, kon de politie een foto maken op afstand en waar ze er vrij zeker van dat het hier ging om één van de meest gezochte criminelen van Nederland.

Bij een inval probeerde de geschrokken Saïd R. nog te ontkomen door uit een raam te springen. Hij kwam ten val en raakte gewond. Op straat kon de verdachte worden overmeesterd en aangehouden. R. zit nu vast in Colombia en wacht op zijn uitlevering aan Nederland. Samen met Ridouan T. wordt R. verdacht van het leiden van een criminele organisatie en betrokkenheid bij een reeks liquidaties en pogingen daartoe.