Recreatief gebruik en bezit lachgas wordt vanaf 1 januari 2023 verboden

Het gebruik van lachgas wordt vanaf 1 januari 2023 verboden.

Het verbod geldt voor recreatief gebruik van lachgas. Vanaf die datum mag het middel niet meer als drugs in bezit hebben of verkocht worden. Het professioneel gebruik ervan voor medische en technische doeleinden blijft wel toegestaan. Lachgas mag ook nog steeds worden toegevoegd aan voedingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld bij slagroomspuiten.

Dat hebben staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) en minister Dilan Yesilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) bekendgemaakt. Het gebruik van lachgas zou enorme gezondheidsrisico’s vormen. Ook zou het verbod helpen in verband met de handhaving. ‘Met het verbod kan de politie straks direct in actie komen als iemand niet-beroepsmatig lachgas in zijn bezit heeft en ballonnen met gasflessen in de auto heeft liggen. Zo kunnen we hopelijk ongelukken voorkomen.’

Lachgas wordt voornamelijk door jongeren gebruikt. Tussen 2019 en 2020 daalde het gebruik van lachgas onder de volwassenen bevolking van 3,2 procent naar 2,1 procent, blijkt uit de nationale drugsmonitor van het Trimbos-instituut. In 2021 gebruikte 1,6 procent van de volwassenen lachgas.