Tot 9 jaar geëist voor runnen webshop voor drugs en wereldwijde handel via postpakketten

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot 9 jaar gevangenisstraf geëist voor online wereldwijde drugshandel via postpakketten.

Het onderzoek kwam aan het rollen toen in 2016 op Schiphol postpakketten vol synthetische drugs werden onderschept. De drugs zat verstopt in legpuzzeldozen. Verder onderzoek leidde naar het dark web en nog meer postpakketten met drugs. Gelet op de omvang van het aantal zendingen, waarbij steeds legpuzzels als deklading worden gebruikt, ontstaat bij de opsporingsdiensten het vermoeden dat alle pakketten worden verstuurd door één internationaal opererend samenwerkingsverband tussen meerdere personen. Dat leidt in 2016 en 2017 tot aanhoudingen van verdachten.

Bij de invallen en doorzoekingen nam de politie in totaal ruim 150 kilo aan harddrugs in beslag. Verder werden stapels cash, geldtelmachines, voertuigen en grote hoeveelheden chemicaliën gepakt bij de verdachten. Er staan in totaal elf verdachten tussen de 25 en 60 jaar uit Beverwijk, Haarlem, Heemskerk, Lelystad, Utrecht, Wormerveer en Velserbroek voor de rechter. Volgens het OM hebben zij zich schuldig gemaakt aan het medeplegen van grootschalige en wereldwijde online handel in voornamelijk XTC en cocaïne via postpakketten. 

De groep zou volgens het OM een webshop onder de naam ‘Dear Santa’ hebben gerund. ‘Het was net een legale webwinkel, maar dan nóg ingewikkelder. De verdachten moesten hun handel namelijk afschermen van de opsporingsdiensten. Dat deden ze bijvoorbeeld via het gebruik van het darkweb en versleutelde communicatie. Het moest allemaal niet opvallen dus wisselden ze steeds van postagentschap en gebruikten ze fakenamen, nepafzenders en onschuldige deklading.’ Aldus de officier van justitie.