Rico de Chileen en Benaouf A. besmet met coronavirus in zwaarbeveiligde EBI in Vught

Richard R. alias ‘Rico de Chileen’ is in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) besmet met het coronavirus.

Dat heeft zijn advocaat bevestigd aan Nu.nl. R. zit al enige tijd vast op verdenking van deelname aan en het leiden van een criminele organisatie, grootschalige drugshandel en witwassen. De organisatie zou volgens justitie ook betrokken zijn bij liquidaties. R. werd op verzoek van justitie in Nederland aangehouden in Chili en overgebracht.

Op donderdag zou Rico zich niet lekker hebben gevoeld en werd daarop getest. Op vrijdag kwamen de resultaten binnen en bleek dat hij besmet is met het coronavirus. De gevangenis ging enige tijd geleden nog i lockdown nadat meerdere medewerkers besmet bleken te zijn met corona. Vervolgens werden alle gedetineerden en personeelsleden van de EBI getest. Toen waren beide tests die Rico de Chileen kreeg negatief. Zijn advocaat, Leon van Kleef, is ervan overtuigd dat zijn cliënt het virus heeft gekregen van cipiers.

R. is niet de eerste gedetineerde die in de EBI besmet wordt met het coronavirus. Ook Benaouf A., die een gevangenisstraf uitzit voor het opdracht geven voor een liquidatie, is in de gevangenis besmet met het coronavirus. In de EBI zitten veel bekende namen uit het zware criminele milieu vast zoals Willem Holleeder en Ridouan Taghi.