ridouan taghi gezocht
Ridouan (Redouan) T. verdacht van opdracht geven tot reeks liquidaties. © Politie

Ridouan Taghi geeft brieven naar Mohammed B. vrij na beschuldigingen ‘versluierde berichten‘

Ridouan Taghi heeft brieven tussen hem en Mohammed B. via zijn advocaat vrijgegeven.

Taghi heeft hiervoor gekozen vanwege de berichten in De Telegraaf over mogelijke contacten tussen hem en Mohammed B.. Volgens de krant zouden er teksten in het Arabisch worden verstuurd en zou justitie bang zijn dat er in versluierde taal wordt gecommuniceerd.

Nu ziet Taghi zich genoodzaakt te reageren op alle aantijgingen. Via advocaat Inez Weski zijn vijf brieven vrijgegeven die hij heeft geschreven naar Mohammed B., de tot levenslang veroordeelde moordenaar van Theo van Gogh.

‘In het licht van de recente beschuldigingen aan mijn adres in de Telegraaf waarin ook de suggestie wordt gewekt dat het beveiligingsniveau van zowel Prinses Amalia als de Minister – president omhoog geschroefd moet worden, vanwege een dreiging of een aanslag op hun leven, voel ik mij genoodzaakt om de correspondentie tussen Mohammed B. en mij openbaar te maken.

Inmiddels wordt het beeld geschetst van een levensgevaarlijke cocktail namelijk dat van een moslimextremist die communiceert met een kopstuk van de ‘zogenaamde’ MocroMaffia. Over de motieven van Justitie om blijkbaar via de Telegraaf dit fictieve beeld van dreiging te schetsen, kan ik alleen maar gissen. Het lijkt er vooralsnog op dat Justitie op zoek is naar draagkracht binnen de maatschappij en de politiek om mij te bestempelen als moslim terrorist of extremist waardoor Justitie vanuit een ander wettelijk kader veel verdergaande beperkingen kan opleggen. Ik begrijp dat door het delen van de brieven dit voor enkele politici een uitgelezen kans is om de discussie rondom racisme en maatschappelijke segregatie verder te voeden maar het is helaas niet anders.

Zoals zoveel gedetineerden met zicht op levenslange opsluiting ben ik mij gaan verdiepen in het geloof. Met praktisch geen enkel contact met de buitenwereld en geen enkele andere gedetineerde op mijn afdeling heb ik houvast en zingeving gevonden in de Islam. Ik heb Mohammed B. persoonlijk nooit ontmoet omdat wij volledig van elkaar gescheiden leefden op de afdeling in Vught.’

Aldus Ridouan Taghi via zijn advocaat. Ook de brieven die hij geschreven heeft naar Mohammed B. zijn vrijgegeven en hieronder te lezen.