Met gevaar voor eigen leven klimt iemand uit de auto en maakt de vrachtwagen open. © YouTube

Roemenen vrijgesproken van diefstal 960 iPhones uit rijdende vrachtwagen op A73

De rechtbank heeft vijf Roemenen die verdacht worden van grootschalige diefstal van 960 iPhones, vrijgesproken. Ze zijn wel schuldig bevonden aan bezit van gestolen telefoons.

De verdachten in de leeftijd van 33 tot 43 jaar zijn volgens de officier van justitie van het Landelijk Parket in de zomer van 2017 alleen maar naar Nederland gekomen om te stelen. Zij deden dat volgens het OM op een manier die ‘de Roemeens methode’ is gaan heten. De daders slaan midden in de nacht toe en beroven vrachtwagens die op volle snelheid rijden.

De verdachten verbleven in een vakantiewoning in Otterlo en zijn daar aangehouden door een arrestatieteam. De vijf mannen staan onder meer terecht voor een diefstal op de A73 ter hoogte van Vielringsbeek. Uit de vrachtwagen werd een partij iPhones ter waarde van een half miljoen euro gestolen.

De rechtbank is hier niet in meegegaan en heeft de Roemenen alleen veroordeeld voor het in bezit hebben van gestolen telefoons. Hiervoor hebben ze 15 maanden celstraf opgelegd gekregen. Dat ze betrokken zouden zijn bij de diefstal uit de rijdende vrachtwagen is niet bewezen.