Een Rotterdammer die vastzit voor de liquidatie van advocaat Derk Wiersum blijft voorlopig vastzitten.

Volgens de officier van justitie is DNA-materiaal van de Rotterdammer aangetroffen op de bijrijdersplek van zowel een Opel Combo als in een VW Transporter. Beide auto’s zijn volgens het OM gebruikt bij de moord op Wiersum, die op dat moment al enige tijd Mocro Maffia kroongetuige Nabil B. bijstond in zijn zaak, en de voorbereiding daarop. Ook koppelen telecomgegevens de verdachte aan de reisbewegingen van deze auto’s. Verder is volgens de officier met de telefoon die bij de 31-jarige Rotterdammer in gebruik was op 11 en 16 september 2019 contact gezocht met het slachtoffer. Deze telefoon maakt op 18 september kort voorafgaand aan de moord via een datasessie contact met een zendmast die dekking geeft aan de plaats delict.

Naast de ernstige bezwaren ziet de officier van justitie ook voldoende gronden om de voorlopige hechtenis van de verdachte te verlengen. De rechtbank in Amsterdam heeft de voorlopige hechtenis van de verdachte met 90 dagen verlengd. Justitie verdenkt de man van medeplegen van moord en heling van twee gestolen auto’s.

De 44-jarige Derk Wiersum werd op 18 september bij zijn woning in Amsterdam doodgeschoten. Op dat moment stond hij al enige tijd Nabil B., de Mocro Maffia kroongetuige, bij in het Marengo-proces. Die zaak draait om meerdere liquidaties en pogingen daartoe. Volgens B. zou de meest gezochte crimineel van Nederland, Ridouan T., de opdrachtgever zijn voor meerdere liquidaties.