Rotterdamse agent gedagvaard door justitie vanwege discriminerende uitlatingen bij aanhouding

Een Rotterdamse agent is door justitie gedagvaard voor discriminerende uitlatingen tijdens de aanhouding van een verdachte.

De agent die werkzaam is bij de eenheid Rotterdam moet zich binnenkort voor de politierechter verantwoorden voor belediging met een discriminatoir karakter van een man uit Dordrecht. Het incident vond plaats op 5 december 2020 in de Beekmanstraat. De agent is recent uitgenodigd en verschenen op een hoorzitting van het Openbaar Ministerie (OM). Omdat de agent niet akkoord ging met de opgelegde strafbeschikking in de vorm van een geldboete, buigt de politierechter zich nu over de kwestie, aldus een woordvoerder.

De politie kwam die avond in Dordrecht af op een melding van geluidsoverlast in een woning. Toen de agenten bij het huis aankwamen, begon een man uit de buurt zich vervelend te gedragen. Toen ze hem opdroegen weg te gaan, sloeg de sfeer om en schold hij één van de agenten uit. Hierop werd hij aangehouden.

De aanhouding zorgde voor een woede-uitbarsting bij een echtpaar en hun zoon. De drie agenten werden direct belaagd. Zij voelden zich dusdanig in het nauw gedreven dat één van de agenten het dienstwapen probeerde te trekken toen ze dreigde te stikken. Ze was tijdens de worsteling onder haar belager terechtgekomen. Een andere agent moest de noodknop op zijn portofoon gebruiken om versterking op te roepen. Ondanks dat de agenten meermalen hun pepperspray gebruikten, kregen ze toch rake trappen waardoor ze verwondingen opliepen.

Op beelden van bewakingscamera’s van het appartementencomplex waar het incident zich voordeed, is de vechtpartij van begin tot eind vastgelegd. Daarop is te zien dat de agenten in het nauw worden gedreven, meldt het OM. Ook is te zien dat na korte tijd versterking komt voor de agenten die op dat moment nog volop in worsteling zijn met hun belagers.

Het bureau Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) van de eenheid Rotterdam heeft onder leiding van het Openbaar Ministerie onderzoek gedaan naar het incident. Het Openbaar Ministerie heeft geoordeeld dat het geweld dat de agenten moesten gebruiken proportioneel was om de situatie onder controle te krijgen. Ze werden op dat moment van meerdere kanten aangevallen.

Als de opgeroepen versterking de agenten helpt het echtpaar en hun zoon onder controle te krijgen, is op de beelden van de beveiligingscamera’s te horen dat één van de verdachten racistisch wordt bejegend door een agent die als eerste op de melding af was gekomen. Justitie heeft geoordeeld dat de situatie dusdanig heftig was dat het invoelbaar is, ook voor politiemensen, dat er met krachttermen wordt gegooid. De belediging was gericht op één persoon die niet wilde loslaten en dus niet gericht tegen een hele bevolkingsgroep. Maar dat neemt niet weg dat een agent een voorbeeldfunctie heeft en dat hij een ontoelaatbare grens is gepasseerd. De agent betreurt wat hij heeft gezegd, schrijft het OM. Het is niet bekend wanneer de agent precies voor de politierechter moet verschijnen.