© Crime-Nieuws.nl

Rotterdamse politie spoort honderden gevallen van grootschalige cryptofraude

Sinds mei 2021 is wereldwijd ten minste 2,7 miljard dollar verloren gegaan door approval phishing, een vorm van oplichting waarbij slachtoffers onbewust toestemming geven voor de toegang tot hun cryptorekeningen.

In een gezamenlijke inspanning om deze groeiende dreiging te bestrijden, heeft de politie de handen ineengeslagen met Chainalysis en cryptocurrency exchanges in Operatie Spincaster.

Wat is Approval Phishing?

Approval phishing is een bedrieglijke techniek waarbij oplichters slachtoffers misleiden om een goedkeuringsdocument te ondertekenen, waarmee ze onterecht toegang krijgen tot de crypto-portemonnee van het slachtoffer. Deze tactiek wordt vaak toegepast in gevallen van datingfraude (pig butchering) en investeringsfraude. Criminelen geven slachtoffers de illusie van een veilige investering of romantische relatie, waarna ze grote sommen geld verliezen.

Ruben van Well van het Cybercrimeteam Rotterdam licht toe: “Criminelen gebruiken een valse schijn van winstgevendheid om slachtoffers te overtuigen. Zodra het grote geld in zicht is, slaan ze toe en roven ze de portemonnees van de slachtoffers leeg. Wij zien schadebedragen oplopen tot in de miljoenen.”

Voorbeelden van Fraude

In het geval van datingfraude kan een slachtoffer, bijvoorbeeld John, via een datingsite contact leggen met een oplichter die zich voordoet als Mark. Mark overtuigt John om te investeren in crypto en zorgt ervoor dat John een toestemmingsdocument ondertekent. Nadat John zijn spaargeld heeft geïnvesteerd, steelt Mark het geld en blokkeert hij alle communicatiekanalen. Een vergelijkbaar scenario speelt zich af bij investeringsfraude, waarbij oplichters via social media beloven hoge rendementen en uiteindelijk het geïnvesteerde geld buitmaken.

Resultaten van Operatie Spincaster

Operatie Spincaster, een samenwerking tussen politie, Chainalysis en cryptocurrency exchanges, heeft tot nu toe geleid tot de beoordeling van meer dan 7000 leads en de identificatie van ruim 162 miljoen dollar aan gestolen geld. In Nederland alleen werden 1.000 leads onderzocht, wat leidde tot de ontdekking van 186 slachtoffers. Twee slachtoffers konden worden beschermd tegen verlies doordat hun rekeningen tijdig werden bevroren.

“Deze operatie markeert een belangrijke stap in het opsporen en voorkomen van deze vorm van oplichting. We gaan nu verder met het ontwikkelen van realtime oplossingen om toekomstige fraude te voorkomen,” aldus Ruben van Well.

Toekomstige Acties

Chainalysis-directeur Phil Larratt benadrukt: “De samenwerking met de Nederlandse politie heeft significante resultaten opgeleverd en een positieve impact gehad op de strijd tegen cryptofraude. We blijven samenwerken om oplichting gezamenlijk aan te pakken en te voorkomen.”

De operatie blijft doorgaan met het doel om meer slachtoffers te beschermen en toekomstige oplichtingspogingen te voorkomen.