Ruim 1000 kilo wiet uit Canada gepakt in keukenkastjes bij controle haven Rotterdam
© OM

Ruim 1000 kilo wiet uit Canada gepakt in keukenkastjes Rotterdam

In de haven van Rotterdam heeft de douane vandaag een opmerkelijke ontdekking gedaan tijdens een reguliere controle.

Bij het scannen van een container die keukenkastjes vervoerde, kwamen de kastjes overeen met de vrachtbrief. Echter, de inhoud van ruim 1000 kilo wiet stond volgens de douane niet vermeld op de documenten.

Niet alleen vrachtcontainers met fruit worden onderworpen aan scans, maar ook andere ladingen worden regelmatig geselecteerd voor controle. Dit heeft geleid tot de ontdekking van drugs in containers met verschillende inhouden. De douane’s scanmedewerkers zijn speciaal getraind om afwijkingen in de lading direct op te merken, zelfs als deze zeer goed zijn verborgen.

De vermoedens dat er iets niet klopte met de lading uit Canada werden bevestigd toen de container werd geopend. In totaal werden 2317 pakketten uit de container gehaald en gewogen, wat resulteerde in een totaal van 1042 kilo wiet. De keukenkastjes waren bestemd voor een Duits bedrijf. De straatwaarde van de in beslag genomen partij wordt geschat op ruim 5 miljoen euro.

Het HARC-team, een gezamenlijk initiatief van de zeehavenpolitie, Douane, FIOD en het Openbaar Ministerie, heeft de zaak verder in onderzoek genomen. De aangetroffen marihuana is inmiddels vernietigd.