Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Russische oppositieleider Navalny veroordeeld tot nog eens 19 jaar cel bovenop eerder opgelegde straf

Het team van Russische oppositieleider Alexei Navalny heeft gemeld dat hij is veroordeeld tot een nieuwe gevangenisstraf van 19 jaar.

Deze keer wordt hij onder andere aangeklaagd vanwege “het oprichten van een extremistische beweging”. Navalny staat bekend om zijn inspanningen om misstanden en corruptie in Rusland aan het licht te brengen, waaronder onthullingen over een vermeend miljardenpaleis aan de Zwarte Zee dat zou toebehoren aan president Poetin.

Momenteel zit Navalny al een straf uit van 11,5 jaar voor meerdere aanklachten, waarvan hij beweert dat ze politiek gemotiveerd zijn. Dit is echter niet de eerste keer dat hij het slachtoffer is van juridische vervolging, want dit is inmiddels al de vijfde keer dat hij wordt gestraft.

In een verklaring die door zijn team is vrijgegeven eind juli, bekritiseerde Navalny het heersende systeem in Rusland en beschreef het als een regering die wordt geregeerd door “macht, omkoping, bedrog, verraad en niet door de wet”. Ondanks deze tegenslagen heeft hij verklaard door te zullen gaan met zijn gevecht tegen wat hij omschrijft als “het gewetenloze kwaad dat zich de macht van de Russische Federatie noemt”.

De veroordeling van Navalny heeft internationale aandacht getrokken en heeft geleid tot bezorgdheid over de staat van de mensenrechten en politieke vrijheden in Rusland. Het blijft afwachten hoe de situatie zich verder zal ontwikkelen en welke gevolgen deze nieuwste veroordeling zal hebben voor de politieke toestand in het land.