Foto ter illustratie.

Blokken cocaïne in sporttassen onderweg naar Rotterdam gepakt in Panama

Blokken cocaïne onderweg naar Rotterdam gepakt bij actie in Panama.

In een succesvolle operatie heeft het Servicio Nacional Aeronaval (Senan) van Panama een lading van 108 kilo cocaïne onderschept in het binnenste van een maritieme container op een havenfaciliteit in Colón, gelegen aan de Caribische Zee. De drugs waren klaar om via de Atlantische Oceaan naar Europa te worden verscheept, met als eindbestemming de terminal van Rotterdam, Nederland.

Deze belangrijke vangst heeft de drugssmokkelaars een flinke klap toegebracht, die maritieme routes gebruiken om illegale drugs naar Europa te vervoeren. Naast de inbeslagname van de cocaïne werden in een gecoördineerde operatie in Spanje ook invallen gedaan door de Guardia Civil, waarbij nog meer drugs, waaronder heroïne en wiet, en wapens werden aangetroffen en in beslag genomen.

De drugs werden mogelijk eerder aan land al geladen en waren verborgen tussen de reguliere lading zonder medeweten van de exporterende en importerende bedrijven.

Dankzij deze gezamenlijke inspanningen tussen verschillende veiligheidsdiensten in verschillende landen kon worden voorkomen dat deze grote hoeveelheid cocaïne haar eindbestemming bereikte. Dergelijke gecoördineerde acties zijn van cruciaal belang om drugssmokkel te bestrijden en internationale criminele netwerken te ontmantelen, en ze dragen bij aan de bescherming van de gezondheid en veiligheid van gemeenschappen over de hele wereld.