Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Rwandese oud-bestuurder Pierre Kayondo gearresteerd in Frankrijk voor genocide

Pierre Kayondo, een Rwandese oud-bestuurder, is dinsdag in Frankrijk gearresteerd voor zijn rol bij de genocide in Rwanda in 1994. Hij is aangeklaagd voor betrokkenheid bij de genocide en misdaden tegen de menselijkheid.

Kayondo was bestuurder in de westelijke regio Kiyube en heeft ook in het Rwandese parlement gezeten. Tijdens de genocide in Rwanda vormde hij Hutu-milities en leverde wapens, meldt de Franse zender RFI.

Kayondo vluchtte naar Frankrijk na de genocide, waar hij naar verluidt in de Franse kustplaats Le Havre woonde. Hij werd gearresteerd door de Franse politie en zal worden uitgeleverd aan Rwanda.

De arrestatie van Kayondo is een belangrijke overwinning in de strijd tegen de straffeloosheid voor de genocide in Rwanda. In de jaren na de genocide zijn tientallen verdachten gearresteerd en berecht voor hun misdaden, maar er zijn nog veel anderen die nog steeds op de vlucht zijn.

De genocide in Rwanda was een periode van etnische zuivering in Rwanda, die plaatsvond van 7 april tot 15 juli 1994. Tijdens deze periode werden naar schatting 800.000 tot 1 miljoen Tutsi’s en gematigde Hutu’s vermoord door Hutu-milities en regeringstroepen.