Sam Bankman-Fried oprichter cryptobeurs FTX aangehouden in villa Bahama’s

De oprichter van FTX Sam Bankman-Fried is aangehouden in zijn villa op de Bahama’s.

Bankman-Fried is door de Amerikaanse toezichthouder SEC aangeklaagd voor het jarenlang bedreigen van investeerders. ‘Zonder medeweten van de investeerders orkestreerde Bankman-Fried een grote jarenlange fraude waarbij miljarden dollars aan klanttegoeden werden gebruikt voor persoonlijk gewin en voor de groei van zijn eigen imperium’, aldus de SEC. De oprichter van FTX zou ruim 1,8 miljard dollar hebben opgehaald bij investeerders.

Volgens de SEC zou Bankman-Fried vanaf het begin alle tegoeden van klanten hebben doorgesluisd naar zijn beleggingsfonds Alameda Research. Het geld gebruikte hij om investeringen te doen, onroerend goed te kopen en politieke donaties te doen. De oprichter van de cryptobeurs zou 37 miljoen dollar hebben gedoneerd aan Democratische kandidaten.

Bankman-Fried moest vorige maand onder druk zijn positie opgeven. De interim-topman liet kort daarna weten niet eerder een dergelijk puinhoop te zijn tegengekomen bij een bedrijf. De officiële aanklacht tegen de 30-jarige verdachte worden later bekendgemaakt door de Amerikaanse aanklagers.