Justitie heeft tot 10 jaar gevangenisstraf geëist tegen meerdere verdachten in een zaak rond grootschalige productie van synthetische drugs in drugslabs.
Het OM eiste tussen de 2 en 10 jaar gevangenisstraf en geldboetes tot 40.000 euro tegen de acht verdachten. In alle zaken heeft het OM ontnemingsvorderingen aangekondigd. In de zaak tegen een negende verdachte wordt het OM niet ontvankelijk verklaard, vanwege het overlijden van de man. De 41-jarige Danny de Vries werd recent doodgeschoten in Zuidland.
Vanwege de flinke omvang van het synthetische drugsonderzoek Hammond is dat, volgens een woordvoerder van het OM< opgeknipt in drie delen om het behapbaar te houden: Hammond I (één), II (twee) en III (drie). Daarnaast is er ook nog het onderzoek Bluffton, zo legde een van beide zaaksofficieren van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) vandaag op zitting uit.
In totaal zijn in Hammond op acht locaties in vier provincies doorzoekingen geweest. Op al die locaties is de politie gestuit op strafbare feiten. Het gaat om verdovende middelen of een productieprocessen, zoals bijvoorbeeld synthetische drugslabs, cocaïnewasserijen en opslagplaatsen.
Er is ook een internationale link. In Hammond I zijn namelijk drie Mexicanen veroordeeld voor een ‘meth lab’ in Zaandam. In Hammond II zijn twee Colombianen, die bij een cocaïne-wasserij in Hattem opdoken, (helaas) nog spoorloos. Die internationale link komt ook naar voren in Hammond III, dat betrekking heeft op de invoer van verdovende middelen vanuit Zuid-Amerika naar Nederland.
In totaal zijn onder de paraplu van Hammond ruim twintig personen als verdachte aangemerkt, van wie er inmiddels al tien zijn veroordeeld (veelal tot jarenlange gevangenisstraffen). Veel bewijs tegen de verdachten komt uit gekraakte Encrochat en Sky ECC pgp-berichten.
Het gaat om onder meer deelname aan een criminele organisatie en betrokkenheid bij drugslabs, cocaïnewasserijen en labs in ingegraven zeecontainers. De labs werden aangetroffen in Montfoort (Utrecht) en (lab)/(opslag)locaties in Hattem (Gelderland) en de Noord-Hollandse dorpen Broek op Langedijk, Bovenkarspel en Wervershoof en stad Enkhuizen. De rechtbank doet uitspraak op 8 februari 2023.