Sam Bankman-Fried oprichter cryptobeurs FTX uitgeleverd, medewerkers bekennen schuld inzake fraude

De oprichter van cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, is uitgeleverd en vanuit de Bahama’s overgebracht naar de Verenigde Staten.

De voormalige topman van FTX werd vorige week aangehouden op de Bahama’s. De actie volgde op een verzoek van de VS. Bankman-Fried wordt daar namelijk verdacht van fraude, samenzwering en het witwassen van geld.

Twee van zijn belangrijkste medewerkers hebben een deal gesloten met justitie en schuldig gepleit inzake fraude. Het gaat om Caroline Ellison en om Gary Wang. Ellison is de voormalig directeur van Alameda Research, het investeringsbedrijf van Bankman-Fried. Wang is mede-oprichter van FTX. De twee riskeerden respectievelijk 110 jaar en 50 jaar cel, zonder de deal.

De medewerkers zijn nu na het betalen van een borgsom van een kwart miljoen vrijgelaten. Bankman-Fried heeft altijd ontkend dat er sprake was van fraude. Hij zegt veel fouten te hebben gemaakt en veel zaken achteraf anders hebben moeten doen, maar zegt geen fraude te hebben gepleegd. Justitie in de VS ziet dit duidelijk anders.