Deze mannen zouden klaar hebben gestaan om De Vries te filmen na de liquidatie. © YouTube

Schutter Peter R. de Vries in chat na liquidatie: ‘Bro, die kogel ging dwars door zijn hoofd. Twee keer. Alles spoot.’

De schutter die de liquidatie op misdaadjournalist Peter R. de Vries uitvoerde, stuurde na zijn daad een berichtje aan de vermoedelijke opdrachtgever en/of moordmakelaar.

Volgens de officier van justitie geven de ontsleutelde berichten een macaber beeld. Er werd koelbloedig en met gemak gesproken over leven en dood, aldus de officier tijdens de derde pro-formazitting. De 22-jarige Delano G. en de 35-jarige Kamil E. worden door het Openbaar Ministerie (OM) verdacht van het uitvoerden van de liquidatie. G. wordt gezien als schutter. E. is volgens het OM schuldig aan het medeplegen van de moord. Hij bestuurde de vluchtauto en deed aan voorverkenningen. Beiden zijn kort na het neerschieten van Peter R. de Vries aangehouden op de A4.

De mannen werden gepakt in hun vluchtauto en hadden een telefoon in bezit. Na onderzoek zijn de berichten ontsleuteld en blijkt er gecommuniceerd te zijn met een onbekende persoon die instructies gaf inzake de liquidatie. ‘Deze hond moet je hebben’, stond in één van de berichten vergezeld met een foto van De Vries. Kort na de liquidatie stuurde G. volgens het OM een bericht waaruit zijn ‘volstrekte gewetenloosheid’ blijkt. ‘Bro, die kogel ging dwars door zijn hoofd. Twee keer. Alles spoot. Kk mooi.’ Uit onderzoek blijkt volgens het OM verder dat de telefoon die in de auto lag door beide verdachten is gebruikt. Er zijn berichten mee verstuurd in zowel het Pools als het Nederlands. De inhoudelijke behandeling zal vermoedelijk op 7 en 15 juni plaatsvinden. De uitspraak staat gepland op 7 juli.