© Crime-Nieuws.nl

Voortvluchtige kopstuk internationale drugsbende aangehouden op luchthaven Aruba

Op Aruba is een voortvluchtige kopstuk van een internationale drugsbende aangehouden.

Het gaat om een 53-jarige man uit Suriname (Piet W.) die met een vlucht vanuit Paramaribo gisteren arriveerde op de internationale luchthaven Koningin Beatrix. Op 28 maart 2014 werd de man na een megaproces veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar. Daarvan staat nog bijna drie jaar, 1082 dagen, open. Volgens een woordvoerder werd hij destijds door het OM gezien als ‘de onbetwiste leider’ van een drugsorganisatie, die zich jarenlang bezig hield met cocaïnehandel. Deze organisatie werd beschouwd als een multinational die wereldwijd opereerde.

Het strafrechtelijk onderzoek door de Dienst Landelijke Recherche van de Landelijke Eenheid onder de codenaam ‘Tidore’ begon in 2010 nadat in de haven van Rotterdam ruim 1100 kilo cocaïne werd onderschept. De drugs zat verstopt tussen een lading whisky. Verder onderzoek leidde naar de verdachten en meerdere cocaïnetransporten vanuit Zuid-Amerika naar onder meer Hongkong, de Kaapverdische eilanden en Nederland.

Het hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank Rotterdam is vorig jaar door de veroordeelde drugshandelaar ingetrokken. Het vonnis van de rechtbank Rotterdam werd daarmee onherroepelijk. De man verbleef de laatste jaren vermoedelijk in Suriname. Het Nederlandse politieteam FASTNL van de Landelijke Eenheid, dat voortvluchtigen opspoort, kreeg recent informatie dat de man naar Aruba zou reizen. Vervolgens diende het OM een rechtshulpverzoek in voor zijn aanhouding. Na aankomst op Aruba is de man woensdag bij de paspoortcontrole aangehouden. Hij wordt naar verwachting binnenkort overgebracht naar Nederland om de rest van zijn straf uit te zitten.