‘Schutter YouTube was kwaad omdat ze video’s niet meer kon monetizen’

De vrouw die meerdere mensen heeft neergeschoten op het hoofdkantoor van YouTube in Californië, was kwaad vanwege het video en monetize beleid van het videoplatform. De schutter had een eigen kanaal op YouTube.

Haar vader meldt aan Amerikaanse media dat hij de politie heeft gewaarschuwd voor zijn 39-jarige dochter Nasim Aghdam uit San Diego. De vrouw beheerde een YouTube kanaal met daarop ongeveer 5000 abonnees. Aghdam omschreef zichzelf als vegan bodybuilder en dierenrechtactivist.

In eerste instantie dacht de politie dat de schietpartij te maken had met huiselijk geweld. De vriend van de vrouw werkt namelijk voor YouTube. Maar volgens haar vader was zijn dochter kwaad omdat ze geen geld meer kreeg voor haar filmpjes. Dit heeft vermoedelijk te maken met het nieuwe monetize beleid van YouTube. Alleen kanalen met een groot bereik en een minimum aantal views en abonnees kunnen de videos monetizen en geld verdienen aan advertenties.

Bij de schietpartij zijn meerdere personen gewond geraakt. De vrouw heeft zichzelf van het leven beroofd voor de politie haar kon aanhouden. Er is een onderzoek ingesteld naar de aanleiding en toedracht van het vuurwapengeweld.