© Twitter / @vlindersescort

‘Scotty’ voor de rechter in Schotland voor liquidatie op Martin Kok van Vlinderscrime

In Schotland staat de crimineel ‘Scotty’ voor de rechter in verband met onder meer de liquidatie op Martin Kok van Vlinderscrime.

Martin Kok van Vlinderscrime werd op donderdagavond 8 december 2016 geliquideerd toen hij net weg wilde rijden bij een club in Laren. De schutter wachtte hem op in de bosjes en schoot hem ter plekke dood. De uitbater van Vlinderscrime was al eerder doelwit van aanslagen. De dag van de liquidatie had Kok een afspraak met Christopher H. alias ‘Scotty’ over de mogelijkheid om te adverteren op de website Vlinderscrime. De politie vermoedt dat Hughes mogelijk heeft gefungeerd als lokker. In Amsterdam werd al een poging gedaan om Kok dood te schieten maar dat ging mis en de schutter rende weg. Kok had zelf helemaal niets door. Dezelfde avond nog werd hij bij het verlaten van Bocaccio alsnog geliquideerd.

De rechtszaak tegen Scotty inzake de liquidatie op Kok is recent van start gegaan in Glasgow. De man wordt daarnaast ook nog verdacht van grootschalige drugshandel en betrokkenheid bij een criminele organisatie. H. zou samen met de beruchte criminele broers James en Barry Gillespie een soort drugsbende hebben gevormd. Een verdachte die in Marokko werd gepakt voor betrokkenheid bij de liquidatie in Marrakech, heeft tijdens een verhoor aangegeven dat Kok door een ‘Engelsman’ werd gelokt. Of dat genoeg bewijs is voor de Schotse rechter valt te bezien. Wat ook nog verdacht was volgens politie en justitie is het feit dat H. in een erg rustig tempo wegliep nadat Kok achter de stuur van zijn auto werd doodgeschoten. Hij meldde zich later bij de Nederlandse politie en is toen aangehouden en weer vrijgelaten. Zelf ontkent hij betrokken te zijn geweest bij de moord op de uitbater van Vlinderscrime. De strafeis tegen Scotty wordt op een later moment bekendgemaakt.