© Crime-Nieuws.nl

‘Sergeant aanslagplegers’ hoort 8 jaar tegen zich eisen voor geweld gelinkt aan fruitbedrijf Hedel en cocaïne

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft acht jaar cel geëist tegen een man die gezien wordt als ‘de sergeant van aanslagplegers’ gelinkt aan een fruitbedrijf in Hedel en een partij cocaïne.

Het bedrijf wordt al enige tijd door zware drugscriminelen afgeperst vanwege een lading cocaïne. De directie heeft een boete opgelegd gekregen maar weigert te betalen. De daders hebben vervolgens gedreigd om willekeurige medewerkers te liquideren. Sindsdien zijn er meerdere geweldsincidenten geweest bij panden en woningen gelinkt aan het fruitbedrijf. Het OM verdenkt een 37-jarige man uit Naarden ervan dat hij diverse mannen heeft aangezet tot het veroorzaken van explosies bij woningen van (ex-) medewerkers van het fruitbedrijf.

Een 22-jarige man uit Bussum wordt door justitie gezien als soort sergeant van de aanslagplegers. Hij zou betrokken zijn geweest bij meerdere incidenten eind 2020. Het gaat om aanslagen in Tiel op 5 en 28 oktober, in Breda op 8 oktober, in Rosmalen op 11 oktober en in Vlijmen op 4 november. Ook zou hij betrokken zijn bij de voorbereidingen voor een soortgelijke aanslag met mortierbommen in Hilversum, die in december had moeten plaats vinden. Deze werd verijdeld door de aanhouding van verdachten. Op 3 november werd de man in Hedel gesignaleerd, volgens het OM was hier sprake van een voorverkenning.

Tegen een eveneens 22-jarige verdachte uit Bussum werd vandaag een gevangenisstraf van 3 jaar en 6 maanden geëist, voor betrokkenheid bij het incident in Tiel op 5 oktober, en bij de verijdelde aanslag in Hilversum. Meerdere verdachten zijn na onderzoek aangehouden voor de rechter gebracht. Tijdens de behandeling van de rechtszaken werd duidelijk dat de uitvoerders van de aanslagen elkaar onderling betitelen als ‘soldaten’. De 22-jarige man die 8 jaar gevangenisstraf tegen zich hoorde eisen, is volgens het OM ‘de sergeant in het leger van aanslagplegers.’ Hij voerde niet alleen zelf uit, maar ronselde ook uitvoerders. Bovendien was deze man de schakel naar een 21-jarige man uit Hilversum, die op zijn beurt ‘als luitenant’ weer de contacten onderhield met de hoofdverdachte. De Hilversummer staat maandag 21 februari terecht, de strafzaak tegen de hoofdverdachte wordt eind juni behandeld door de rechtbank.