Pakkies (ponypack) met drugs. © Crime-Nieuws.nl

Cryptovaluta, cash, horloges en auto’s in beslag in groot onderzoek naar cocaïnesmokkel haven Rotterdam

De politie heeft in een groot onderzoek naar de smokkel van cocaïne en het witwassen van crimineel vermogen, invallen verricht en negen personen aangehouden.

Het onderzoek werd in maart 2021 gestart nadat er bij de politie meerdere meldingen binnenkwamen over de invoer van cocaïne via de Rotterdamse haven. Volgens de informatie kwam de drugs via schepen binnen en werden vervolgens door een criminele organisatie verhandeld. Een deel van de informatie kwam uit onderschepte en gekraakte pgp-berichten.

Tijdens het onderzoek bleek dat meerdere personen betrokken waren bij de drugssmokkel waaronder een havenmedewerker. De politie kwam dinsdag in actie en heeft de negen verdachten opgepakt. Eén persoon bleek inderdaad werkzaam te zijn bij een bedrijf in de haven. Wat zijn rol precies was en welke drugstransporten er mogelijk zijn binnengehaald wordt onderzocht door de politie.

Bij de doorzoekingen werden dertien woningen en bedrijfspanden in Rotterdam, Schiedam, Hoogvliet, Papendrecht en Den Haag doorzocht. Daarbij heeft de recherche verschillende luxe personenauto´s, horloges, tientallen telefoons, een geladen vuurwapen, cryptovaluta, een drugspers en een groot bedrag contant geld aangetroffen en in beslag genomen. Het onderzoek loopt nog en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.