Tot tien weken gevangenisstraf opgelegd aan pedojagers voor in de val lokken vermeende pedo

De rechtbank heeft tot tien weken celstraf opgelegd aan pedojagers.

Het gaat om drie mannen die tijdens de rechtszaak verklaarden onderdeel te zijn van een zogenoemd ‘pedohunt-team’. De verdachten legden online contact met vermeende pedoseksuelen en probeerden de persoon in kwestie te laten denken dat hij met een minderjarige chat. In deze zaak deed één van de verdachten zich voor als een 14 en 15-jarige jongen. Er ontstonden gesprekken waarbij de benaderde man ook seksueel getinte foto’s zou hebben gestuurd. Uiteindelijk lukte het de verdachten om een afspraak met de man te maken, waarbij hij dacht dat er seksuele handelingen verricht zouden worden. Op 16 december vorig jaar wilden ze hem met hun vergaarde bewijs voor grooming confronteren.

De verdachten wilden naar eigen zeggen een burgerarrest uitvoeren. Hierbij houdt een gewone burger, bij betrapping op heterdaad van een strafbaar feit, een verdachte aan. De politie wordt vervolgens ingeschakeld en neemt het zo snel mogelijk over. In deze zaak liepen de verdachten, samen met nog twee anderen, gemaskerd op het slachtoffer af. De confrontatie werd door iemand uit die groep gefilmd en later op Facebook geplaatst. Op die beelden is te zien hoe het volgens de rechtbank gelijk uit de hand loopt. Het slachtoffer wordt vrijwel direct hardhandig achterover gedrukt. Als hij op de grond ligt, gaat een ander boven op hem zitten, krijgt hij een tik in zijn gezicht én gaat iemand op zijn hand staan.

De politierechter oordeelt dat de verdachten te ver zijn gegaan. De mannen hadden wellicht een burgerarrest mogen uitvoeren, maar hadden zich hierbij wel aan de daarvoor geldende wetten en regels moeten houden. Het gebruikte geweld was niet passend en proportioneel. De mannen hadden volgens de rechter na hun bevindingen en het maken van een afspraak direct de politie kunnen inschakelen. Dan had het nooit tot een gewelddadige confrontatie met het slachtoffer hoeven komen.

De rechtbank veroordeelt de twee Hilversummers van 27 en 28 jaar tot een taakstraf van 150 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van één week. Een 25-jarige Amsterdammer is, gelet op zijn strafblad, veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien weken, waarvan twee voorwaardelijk. De man moet ook nog een eerder opgelegde voorwaardelijke gevangenisstraf van 10 weken uitzitten. Op zitting liet de officier van justitie nog weten dat ook de zedenzaak tegen de in de val gelokte vermeende pedo in behandeling is genomen.