Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Spaanse voetbalbondvoorzitter aangeklaagd voor aanranding na kus WK-finale

Het Spaanse Openbaar Ministerie heeft de voorzitter van de Spaanse voetbalbond, Luis Rubiales, aangeklaagd voor aanranding.

Rubiales wordt ervan beschuldigd dat hij Jenni Hermoso, een speelster van het Spaanse nationale vrouwenvoetbalteam, tegen haar wil heeft gekust na de gewonnen WK-finale in Sydney.

De aanklacht komt twee dagen nadat Hermoso het OM om vervolging van Rubiales had gevraagd. Ze verklaarde ook dat zij en haar familie door Rubiales en zijn medewerkers onder druk zijn gezet om te zeggen dat Rubiales haar met haar instemming had gekust en tegen zich aan had gedrukt. Het OM klaagt Rubiales daarom ook aan voor het uitoefenen van dwang.

Zonder de aangifte van Hermoso kon het OM geen strafrechtelijk onderzoek tegen Rubiales starten.

Een aanklager van het Spaanse hooggerechtshof zegt dat Rubiales een boete of een gevangenisstraf van 1 tot 4 jaar boven het hoofd hangt. De vrouwen en mannen van de nationale teams, en onder meer ook de Spaanse regering, eisen dat hij opstapt. De voetbalbond heeft hem geschorst.

De zaak is een schok voor de Spaanse voetbalwereld. Rubiales is een van de machtigste figuren in de Spaanse sport en wordt gezien als een belangrijke bouwer van de successen van het Spaanse vrouwenvoetbal.

De zaak zal ongetwijfeld een grote impact hebben op de Spaanse voetbalbond en op het Spaanse vrouwenvoetbal.