De speciale smokkelvesten met blokken cocaïne. © OM

Speciale smokkelvesten met blokken cocaïne onderschept in haven Vlissingen

Bij controles in de havens van Vlissingen en Rotterdam zijn partijen cocaïne onderschept.

De eerste onderschepping werd gedaan in Vlissingen aan boord van een fruitschip. Daar werd een bijzondere vondst gedaan. In het ruim van het schip werden vier zogenaamde smokkelvesten gevuld met cocaïne aangetroffen. De smokkelvesten waren gemaakt van veiligheidsvesten die gedragen worden op het haventerrein. Het vermoeden is dat de smokkelvesten gedragen moesten worden om de drugs van het schip te krijgen. In totaal werden er 42 pakketjes cocaïne met een gewicht van 22 kilo aangetroffen en in beslag genomen. 

In de haven van Rotterdam werden in de constructie van twee koelcontainers drugs gevonden. De containers waren geladen met bananen en afkomstig uit Ecuador. Het fruit was bestemd voor een bedrijf in Duitsland. De lege containers waren bestemd voor een empty depot. De drugs moest vermoedelijk bij het schoonmaakbedrijf, of in de buurt daarvan, verwijderd worden. In de constructie van de koelcontainers werd 65 en 63 kilo cocaïne aangetroffen.

Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam heeft de zaken verder in onderzoek. De ontvangers van bovengenoemde containers en goederen lijken niets met de smokkel te maken te hebben. De 150 kilo cocaïne met een straatwaarde van circa 11 miljoen euro zijn inmiddels vernietigd.

De speciale smokkelvesten met blokken cocaïne. © OM