© YouTube

Stijging plofkraken op geldautomaten in Duitsland door maatregelen in Nederland

Het aantal plofkraken op geldautomaten in Duitsland gaat naar verwachting dit jaar oplopen tot boven de vierhonderd, melden de Duitse autoriteiten.

De stijging heeft volgens de recherche mogelijk te maken met de preventieve maatregelen die in Nederland zijn genomen. Dat gaat onder meer om de sluiting van geldautomaten op riskante locaties en het ’s nachts sluiten van automaten.

In Duitsland zijn dit jaar tot nu toe 390 geldautomaten opgeblazen bij plofkraken. Het record van 2018 is hiermee gebroken. Vorig jaar was er sprake van 350 plofkraken op geldautomaten.

De meest succesvolle kraken werden voornamelijk gepleegd in deelstaat Noordrijn-Westfalen, aan de grens met Nederland. In 160 gevallen zijn de criminelen er vandoor gegaan met geld uit de automaten.

In Duitsland worden veel plofkraken gepleegd door criminelen uit Nederland met name Utrecht en Amsterdam. Van de 132 verdachten die vorig jaar in Duitsland zijn geïdentificeerd, kwamen er 68 uit Nederland. Het gaat hierbij om de zogenaamde Audi-bende.

Het aantal plofkraken in Nederland is dit jaar sterk afgenomen, meldde de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) begin december. Er zijn tot nu toe 25 geldautomaten opgeblazen. Vorig jaar was er rond deze tijd sprake van in totaal 71 plofkraken op geldautomaten.

De maatregelen die genomen zijn om plofkraken terug te dringen lijken te werken. De banken gaan nog kijken naar meer structurele oplossingen zoals geld dat onbruikbaar wordt na een plofkraak.