De martelcontainer ontdekt na het hacken van Encrochat. © Politie

Strafrechtadvocaten in brandbrief: ‘gebruik gekraakte PGP bewijs in strijd mensenrechten’

Meerdere strafrechtadvocaten maken zich erg zorgen inzake de opsporingsmethoden die het Openbaar Ministerie (OM) hanteert. Hierbij zouden fundamentele mensenrechten worden geschonden.

Dat schrijven meer dan honderd advocaten in een brandbrief. Het OM zou zich steeds meer zijn gaan richten op het in beslag nemen, aftappen en hacken van versleutelde communicatie, zoals PGP’s. De politie heeft meerdere platformen/diensten door de jaren heen gehackt/overgenomen. Denk hierbij aan Encrochat en Sky ECC.

De berichten worden veel ingezet bij strafzaken als bewijs. Dat is het geval in het onderzoek naar de martelcontainer en het Marengo-liquidatieproces rond Ridouan Taghi. De advocaten erkennen het maatschappelijk nut van de opsporingsmethoden maar zijn van mening dat het OM veel transparanter moet zijn inzake de werkwijze.

Volgens de strafrechtadvocaten is het niet duidelijk of het bewijs rechtmatig is verkregen. Ook zou de betrouwbaarheid van de opsporing en het bewijs op deze wijze niet te controleren zijn. Ook wat er daarna met de gegevens gebeurt is niet bekend. Op deze wijze worden er fundamentele mensenrechten geschonden of dreigen deze geschonden te worden.

Tot nu toe geven de rechters het OM gelijk in zaken waarbij de gekraakte berichten als bewijs gebruikt zijn. Een veroordeelde ging in juni nog in cassatie omdat het OM de berichten niet had mogen gebruiken. De Hoge Raad oordeelde dat het OM correct had gehandeld een heeft de veroordeling in stand gehouden.