Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Syriër uit Rijssen hoort 12 jaar tegen zich eisen voor leiden terroristische organisatie

Een Syriër uit Rijssen hoorde 12 jaar tegen zich eisen voor de rechtbank voor het leiden van een terroristische organisatie. De man zelf ontkent.

Op vrijdag heeft het Openbaar Ministerie (OM) twaalf jaar gevangenisstraf geëist tegen een 47-jarige man die verdacht wordt van het vervullen van een belangrijke rol binnen de jihadistische strijdgroep Ahrar al-Sham in Syrië. De verdachte werd in november 2020 opgepakt in het Overijsselse Rijssen. Volgens het OM is er overtuigend bewijs dat de man betrokken was bij ontvoeringen, martelingen en het doden van burgers.

De verdachte kwam in 2017 naar Nederland en kreeg een tijdelijke verblijfsvergunning. Na politie-informatie over zijn verleden startte een onderzoek dat uiteindelijk leidde tot zijn aanhouding en detentie. In maart 2022 werd hij vrijgelaten vanwege een ingrijpende medische ingreep, maar moest hij wel een enkelband dragen. De verdachte ontkent dat hij ooit deel heeft uitgemaakt van Ahrar al-Sham, maar het OM stelt dat er overvloedig bewijs is dat hij wel degelijk bij deze organisatie zat.