© crime-nieuws.nl

Taakstraf en boete van 150.000 euro voor ondernemer na omkopen ambtenaren gemeente Alphen aan den Rijn

Een ondernemer is door de rechtbank veroordeeld voor het omkopen van twee ambtenaren van de gemeente Alphen aan den Rijn.

De 67-jarige man was eigenaar van een onderneming in de wegenbouw en deed zaken met de twee ambtenaren Uit onderzoek blijkt dat hij ruim vier jaar lang verschillende giften heeft gedaan aan hen. Het gaat hierbij om onder meer de aanleg van een tuin ter waarde van ruim een ton, daarnaast giften van tienduizenden euro’s aan contanten tot lunches in een restaurant en kaarten voor voetbalwedstrijden.

In ruil voor alle giften heeft een van deze ambtenaren de ondernemer informatie doorgegeven over biedingen van concurrerende ondernemingen in lopende gemeentelijke aanbestedingsprocedures. Op deze manier kon hij met zijn onderneming eenvoudig de laagste bieding doen. De andere ambtenaar stond toe dat de ondernemer meer uren in rekening bracht bij de gemeente dan daadwerkelijk door zijn onderneming waren gewerkt.

De ondernemer heeft voor het omkopen van de ambtenaren een taakstraf van 240 uur opgelegd gekregen, een boete van bijna 150.000 euro en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar.