Tbs en schadevergoeding van 75.000 euro voor neersteken huisarts Den Haag

Een 39-jarige verdachte heeft tbs met dwangverpleging opgelegd gekregen van de rechtbank Den Haag na het neersteken van een huisarts in Den Haag op 21 februari 2023. Tijdens het incident verkeerde de verdachte in een ernstige psychose, waardoor hij niet in staat was om vrije wil keuzes te maken. De huisarts raakte zwaargewond.

Op die dag werd de politie gealarmeerd over een neergestoken huisarts in een praktijk in Den Haag. Ter plaatse troffen ze de huisarts in de gang bij de spreekkamers aan, met steekwonden in zijn buik. Getuigen meldden dat een patiënt hem had gestoken met een mes. De verdachte werd kort daarna op straat aangehouden, en het mes werd in een prullenbak gevonden.

Deskundigen concludeerden dat de verdachte tijdens het incident in een psychose verkeerde. Hij geloofde dat hij ondanks lichamelijke klachten moest werken, wat hem boos maakte. Hij voelde zich voortdurend onbegrepen door de hulpverlening en instanties. Na jaren van opgehoopte frustraties hoopte hij bij de huisarts meer begrip te vinden. Ondanks de inspanningen van de huisarts, zag hij het consult als bewijs dat hij niet begrepen werd. Een brief waarin stond dat hij geen uitkering kreeg, verergerde mogelijk zijn wanhoop en woede. De deskundigen concludeerden dat de verdachte zo in beslag werd genomen door de psychose dat hij niet in staat was om vrije wil keuzes te maken.

De rechtbank veroordeelde de verdachte voor een poging tot doodslag op de huisarts. Ondanks dat niet bewezen is dat de man van tevoren het plan had om de huisarts te vermoorden, gebruikte hij ernstig geweld dat tot de dood van het slachtoffer had kunnen leiden. De kans op herhaling werd door psychologen als hoog ingeschat, wat leidde tot de oplegging van de tbs-maatregel met dwangverpleging. Daarnaast moet de verdachte het slachtoffer een vergoeding betalen van ongeveer 75.000 euro voor materiële en immateriële schade.