© screenshot

El Raton zoon drugsbaas El Chapo Guzman pleit onschuldig voor rechtbank VS

Ovidio Guzman Lopez, de zoon van de beruchte Mexicaanse drugsbaron Joaquin “El Chapo” Guzman, heeft maandag voor een Amerikaanse rechtbank onschuldig gepleit aan beschuldigingen van drugssmokkel, witwaspraktijken en wapenbezit.

De 33-jarige Guzman Lopez werd vrijdag door Mexico uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Hij staat terecht voor een federale rechtbank in Chicago, waar hij zich maandag voor de rechter moest verantwoorden. Guzman Lopez zei dat hij onschuldig is aan alle aanklachten en dat hij nooit heeft deelgenomen aan criminele activiteiten.

De Amerikaanse autoriteiten beschuldigen Guzman Lopez ervan dat hij zich tussen mei 2008 en oktober 2021 bezighield met criminele drugshandel. Hij zou hebben geholpen bij de invoer van cocaïne, heroïne, methamfetamines en marihuana in de Verenigde Staten.

De arrestatie van Ovidio Guzman in januari 2023 in Mexico leidde tot een intens vuurgevecht tussen de politie en gewapende mannen in Culiacan, een stad in het noordwesten van Mexico. Bij de gevechten kwamen minstens 29 mensen om het leven.

De uitlevering van Guzman Lopez is een belangrijke overwinning voor de Amerikaanse autoriteiten in de strijd tegen drugshandel. Het is nog onduidelijk wanneer het proces tegen Ovidio alias El Raton zal beginnen.

Guzman Lopez is een van de vier zonen van El Chapo, die ooit een van de machtigste drugsbazen ter wereld was. Na de arrestatie van El Chapo in 2016 namen zijn zonen bekend als Los Chapitos de controle over zijn tak van het beruchte Sinaloa-kartel over. Er staat namelijk niet één persoon aan het hoofd van de organisatie maar er zijn verschillende takken en gebieden. De machtigste persoon in het kartel zou Ismael ‘El Mayo’ Zambada Garcia zijn. Hij staat al sinds het begin van de organisatie aan het hoofd en heeft nog nooit een dag vastgezeten. Zijn compagnon Chapo Guzman heeft het momenteel wat minder goed en zit een levenslange celstraf uit. De vrouw van Chapo is recent vervroegd vrijgelaten net voor Ovidio werd uitgeleverd. Ze is enkele dagen daarna feestend gespot.