Tbs voor doodsteken man en neersteken vier andere personen op straat in Amsterdam

De rechtbank heeft een man veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor het neersteken van meerdere personen op straat in Amsterdam. Eén slachtoffer kwam hierbij om het leven.

Het incident vond op 21 mei 2021 plaats in De Pijp. De 30-jarige man kwam met een mondkapje en een capuchon een sportschool binnen en vroeg de man achter de man of hij hem wat mocht vragen. Hij kwam vervolgens steeds dichterbij en maakte stekende bewegingen met een mes. De man achter de balie wist ongedeerd weg te komen.

Op straat kwam de dader een ander persoon tegen en maakte direct tien tot vijftien steekbewegingen. Het slachtoffer raakte zwaargewond en is overleden. Daarna stak de man nog vier personen neer. Alle slachtoffers verklaarden vanuit het niets te zijn gestoken. Een getuige volgde de man waarna hij door de politie kon worden aangehouden.

Uit gedragskundig onderzoek is gebleken dat er bij de man tijdens de steekpartij sprake was van een psychotische stoornis. De steekincidenten kunnen de man vanwege zijn ziekelijke stoornis, niet worden aangerekend. De rechtbank legt de man geen gevangenisstraf maar wel tbs met dwangverpleging op.