Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Hoger beroep liquidatie kroongetuige advocaat Derk Wiersum niet door ander hof behandeld

Het hoger beroep in de liquidatie van advocaat Derk Wiersum hoeft niet door een ander gerechtshof behandeld te worden.

Dat heeft het gerechtshof Amsterdam vandaag beslist. De verdediging van de verdachten hadden gevraagd om een ander hof, omdat het gerechtshof Amsterdam betrokken zou zijn bij de zaak. Volgens de verdediging kan het gerechtshof Amsterdam zich in deze zaak niet onpartijdig en onafhankelijk uitlaten over de beschuldigingen, omdat Wiersum als in Amsterdam gevestigde advocaat bij het gerechtshof Amsterdam een bijzondere positie zou hebben gehad. Een zaak kan volgens de Wet op de rechterlijke organisatie worden verwezen naar een ander gerechtshof als het bevoegde hof betrokken is bij de zaak. Dat is bijvoorbeeld zo als het hof zelf, of een medewerker van het hof of het ressortsparket (het Openbaar Ministerie in hoger beroep), partij is in een rechtszaak. In deze zaak spelen deze situaties volgens een woordvoerder niet.

Verdachten Giërmo B. (37) en Moreno B. (32) ontkennen betrokken te zijn geweest bij de liquidatie en zeggen onschuldig te zijn. De rechtbank zag dit duidelijk anders en heeft de hoogst mogelijke gevangenisstraf opgelegd voor een enkelvoudige moord. De officier van justitie had een levenslange gevangenisstraf geëist tegen de verdachten. Dat kon de rechter niet opleggen voor een enkelvoudige moord en zodoende is het 30 jaar geworden.

Na de moord startte de politie een groot onderzoek wat leidde naar de twee verdachten. Via camerabeelden en afgeluisterde gesprekken kreeg de politie bewijs in handen tegen de mogelijke uitvoerders van de liquidatie. Een derde verdachte, Anouar T., naar verluidt een neef van Ridouan Taghi, wordt ervan verdacht de gestolen auto’s te hebben geleverd. Zijn zaak wordt apart behandeld door de rechtbank.

De mannen zouden volgens justitie niet hebben geweten dat het om de advocaat van Marengo-liquidatieproces kroongetuige Nabil B. ging. Eerder werd de broer van de kroongetuige vermoord en laatst werd zijn vertrouwenspersoon, misdaadjournalist Peter R. de Vries, doodgeschoten. Er is nog geen opdrachtgever in beeld/aangeklaagd voor de moorden rond de kroongetuige.