Tbs voor neersteken zeven willekeurige personen in asielzoekerscentrum Echt

De rechtbank heeft tbs opgelegd aan een man voor het neersteken van zeven personen in een AZC in Echt.

De 25-jarige man uit Nigeria is door de rechtbank Limburg veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor poging doodslag en bedreiging van elf bewoners van het asielzoekerscentrum. Meerdere slachtoffers, één vrouw en zes mannen, liepen daarbij (levensbedreigende) verwondingen op in hun nek, hals, rug en bovenlichaam.

Op de avond van 21 april 2021 zijn de slachtoffers op hun kamer of op de gang van het AZC, als verdachte daar rondloopt en roept dat hij iedereen wil vermoorden. Willekeurige bewoners worden vervolgens neergestoken. Sommigen hebben levensbedreigende verwondingen opgelopen en hebben te maken gekregen met langdurig herstel in het ziekenhuis. 

De rechtbank ziet onvoldoende bewijs voor poging tot moord. Er zou geen sprake zijn voorbedachte rade maar er is wel voldoende bewijs voor opzet. Zodoende is poging doodslag bewezen, aldus de rechtbank. De verdachte was echter volledig ontoerekeningsvatbaar en vanwege die reden kan hem geen straf worden opgelegd. De rechtbank legt de verdachte wel tbs op, zoals door het Pieter Baan Centrum (PBC) is geadviseerd.

De verdachte moet verder schadevergoeding betalen aan negen slachtoffers tot een bedrag van in totaal ruim 36.000 euro, grotendeels als immateriële schade. De ernst van het opgelopen letsel, de duur van het herstel en ook gevolgen voor de levens van de slachtoffers hebben daarbij een belangrijke rol gespeeld.