Machete

Tien jaar cel geëist voor dodelijke steekpartij drillrapper met machete in gezicht Den Haag

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tien jaar cel geëist voor een dodelijke drillrapper steekpartij in Den Haag met een machete.

De twee verdachten, een 20-jarige Schiedammer en een 20-jarige man uit Den Haag, maken deel uit van een drillrapgroep. Op zaterdagavond 21 december 2019 hadden ze net in de buurt een videoclip opgenomen waarin ook messen werden getoond. Op weg naar huis kregen ze ruzie met de neef van het latere slachtoffer. De Hagenaar gaf de jongen daarbij een klap tegen het achterhoofd.

Toen de groep bij de tramhalte op de Goudriaankade stond te wachten, kwam het slachtoffer samen met zijn broer verhaal halen namens zijn neef. Hij vroeg wie de jongen had geslagen, waarop de verdachte uit Den Haag naar voren stapte. Het latere slachtoffer stompte hem in zijn gezicht waarna de groep zich op hem stortte. Zestien seconden later stoof iedereen uiteen en bleef het neergestoken slachtoffer hevig bloedend achter. Hij overleed ter plekke.

Uit sectie bleek dat de man twee keer was gestoken. Één keer in zijn zij en één keer in zijn gezicht met een machete. Die laatste verwonding werd hem fataal doordat ook een slagader was geraakt. De politie stelde na de dodelijke steekpartij een onderzoek en hield diezelfde avond nog de Haagse verdachte aan. De man uit Schiedam meldde zich later zelf bij de politie.

Het OM verdenkt de Schiedammer van het steken. In een afgeluisterd gesprek vertelt de Hagenaar hierover: ‘Hij zwaait die ding [=mes] in zijn lever linkerkant … Hij pakt zijn machete en dipt in zijn face, in zijn wang’. In de videoclip werd ook een machete getoond. Verder verklaarde een getuige dat hij de Schiedammer een stekende beweging zag maken naar de linkerzij van het slachtoffer.

Volgens het OM heeft de Hagenaar het slachtoffer vastgepakt en geroepen: ‘Dip hem, dip hem!’ (straattaal voor: steek hem!). Meerdere getuigen verklaren hierover en ook verdachte zelf zegt dat hij het slachtoffer heeft vastgepakt. Tegen beide verdachten is een celstraf van tien jaar geëist. Daarnaast moeten ze 60.000 euro smartengeld aan de nabestaanden van het slachtoffer betalen. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.