Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Tien jaar cel voor op straat in Almere doodschieten Jiar Kakesouri

Een 19-jarige man uit Almere is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf voor het doodschieten van stadsgenoot Jiar Kakesouri. Het incident vond plaats in november 2022 na een ruzie op straat in Almere.

Op de bewuste dag had de verdachte, toen 18 jaar oud, een confrontatie met het latere slachtoffer, waarbij hij naar eigen zeggen verbaal werd uitgedaagd. Het slachtoffer gaf hem een klap in het gezicht, waarna de verdachte een omgebouwd semiautomatisch alarmpistool trok, laadde en op het slachtoffer richtte. Een omstander drong erop aan dat hij het wapen wegstopte, waarna hij dat deed.

Echter, na een nieuwe provocatie en klap van het slachtoffer, trok de verdachte opnieuw het wapen en schoot hij hem van zeer dichtbij door het hoofd. Het slachtoffer overleed de volgende dag, en de verdachte vluchtte naar België waar hij zes dagen later werd aangehouden in Utrecht.

De rechtbank oordeelde dat de verdachte schuldig is aan doodslag, omdat er geen bewijs was voor moord met voorbedachte rade. De handelingen van de verdachte, zoals het trekken en doorladen van het wapen, wegsteken, en opnieuw trekken om te schieten op het slachtoffer op korte afstand, wezen op opzettelijk handelen. De verdachte werd ook veroordeeld voor verboden wapenbezit.

Hoewel het slachtoffer zich intimiderend en agressief gedroeg, vond de rechtbank zijn gedrag geen rechtvaardiging voor de gewelddadige handeling van de verdachte. De rechtbank wees erop dat de verdachte na het incident enkel zijn eigenbelang vooropstelde door niet de hulpdiensten in te lichten, niet bij de politie te melden, en naar België te vluchten. Om deze redenen werd een gevangenisstraf van tien jaar, met aftrek van voorarrest, passend geacht door de rechtbank Midden-Nederland.