Tiener (15) moet van rechter 37 miljoen dollar betalen na uit de hand gelopen kattenkwaad

Een Amerikaanse tiener is door de rechtbank veroordeeld tot het betalen van maar liefst 37 miljoen dollar. Het gaat om één van de hoogste schadevergoedingen ooit opgelegd aan een minderjarige en het is een raadsel hoe hij dit zal/kan betalen.

De rechtbank van Oregon heeft geoordeeld dat de 15-jarige jongen verantwoordelijk is voor een bosbrand in de Eagle Creek Canyon op 2 september 2017. Het vuur verspreidde zich razendsnel en meerdere huizen en bedrijven moesten ontruimd worden. Door de vlammen zijn veel woningen en panden in rook opgegaan en is er een enorme schadepost ontstaan.

De tiener heeft toegegeven dat hij vuurwerk heeft gegooid in de Eagle Creek Canyon en dus verantwoordelijk was voor de brand. Zijn advocaat pleitte voor een redelijke schadevergoeding maar de rechter heeft besloten om het hele bedrag van alle schade en kosten die zijn gemaakt te verhalen op de tiener. De ontnemingsvordering geldt alleen voor de tiener zijn ouders, zoals dat gebruikelijk is bij minderjarigen, draaien niet op voor de MEGA vordering van 37 miljoen dollar.

Hoe de jongen ooit zo een bedrag op gaat hoesten is maar zeer de vraag. De rechter heeft bepaald dat hij in ieder geval in termijnen mag betalen. De Staat heeft het recht om alle inkomsten van de jongen in te vorderen. Ook als hij een loterij wint gaat al het geld naar de ontnemingsvordering en wordt in beslag genomen. Het gaat om precies te zijn om een bedrag van $36,618,330.24 dollar.