Tientallen aanhoudingen inzake diamantroof luchthaven Zaventem

In België heeft justitie zeker 31 mensen aan laten aanhouden in verband met de diamantroof op luchthaven Zaventem in Brussel. Op 18 februari 2013 werd toen voor ruim € 37.000.000,- aan ruwe diamanten geroofd. De zéér professionele overvallers waar in en uit in slechts 5 minuten.

In België zijn in totaal 24 mensen opgepakt, in Zwitserland 6 en ook nog één verdachte in Frankrijk. Het parket in Brussel heeft gelijk om uitlevering van de Franse hoofdverdachte gevraagd.

Vanochtend vroeg deed de Belgische politie huiszoeking op ruim 40 verschillende plaatsen in heel België, maar voornamelijk in Brussel. Daarbij werden ruim 200 agenten ingezet. Bij de invallen zijn grote sommen contant geld aangetroffen. Ook is een deel van de buit in Zwitserland teruggevonden.

Het parket wil niet zeggen of er ook contact is geweest met Nederland naar aanleiding van dit onderzoek. Omdat de overval op luchthaven Zaventem op een waardetransport van Brink’s was, werd al snel de link gelegd met de overvallen op Brink’s vestigingen in Nederland. Onder andere omdat de modus operandi op elkaar lijkt. Maar zoals we toen al zeiden de meeste van dit soort overvallen hebben dit m.o. omdat je haast op geen enkele andere manier een gepantserde waardetransport kan overvallen. Je zal iets moeten opblazen om bij het geld te komen.

Of de aangehouden verdachten ook een link hebben met de Brink’s overvallen in Nederland zal binnenkort gaan blijken.