Tientallen gewonden bij nieuwe rellen in Spaanse steden na aanhouding ‘beruchte’ rapper

In meerdere Spaanse steden zijn opnieuw rellen uitgebroken vanwege de aanhouding van rapper Pablo Hasél.

In hoofdstad Madrid moest de oproerpolitie worden ingezet tegen demonstranten. Hierbij werden onder meer traangas en rubberkogels gebruikt. Tientallen personen raakten gewond. Het gaat om zeker 55 demonstranten en 35 agenten. Ook in Barcelona was het raak en kwam het tot gewelddadige confrontaties waarbij de politie geweld gebruikte.

Een dag eerder braken er ook rellen uit in verschillende steden in Spanje. Het ging toen voornamelijk om steden in de regio Catalonië. De rapper is in 2018 veroordeeld tot negen maanden cel voor majesteitsschennis en het verheerlijken van terrorisme in zijn teksten. Hij weigerde de gevangenis in te gaan en had zich verschanst in de universiteit van zijn geboorteplaats Lerida. Bij de rellen van dinsdagavond raakten zeker 25 politieagenten en 30 demonstranten gewond.

Hasél is in Spanje berucht om zijn extreme uitspraken in songteksten en tweets over onder meer verboden guerrillabewegingen zoals de marxistische GRAPO. Ook noemde hij de vorige koning Juan Carlos een maffiabaas. Veel prominenten roepen op tot de vrijlating van de rapper. Bekende artiesten hebben een petitie getekend om Hasél uit de gevangenis te krijgen.