Tientallen kandidaten verkiezingen Mexico geliquideerd door drugskartels

In Mexico gaan de verkiezingen er bloedig aan toe. Drugskartels en andere criminelen hebben tientallen kandidaten geliquideerd in de aanloop naar de verkiezingen van komende zomer.

Volgens minister Navarette van Binnenlandse Zaken zijn er al zeker dertig moorden gepleegd op mensen die zich verkiesbaar willen stellen. Vooral personen die de ambities hadden om burgemeester te worden waren het vaakst slachtoffer van dodelijk geweld.

In de staat Guerrero, in het zuidwesten van Mexico, vielen de meeste doden. Dit heeft te maken met het feit dat drugskartels een kandidaat willen die luistert en precies doet wat zij zeggen. Als iemand niet meewerkt wordt je per direct doodgeschoten of op andere wijze om het leven gebracht.

Op 1 juli kunnen Mexicanen gaan stemmen en zullen de poppetjes voor de komende jaren hun plek krijgen. Drugskartels doen op hun manier ook mee aan de verkiezingen en proberen hun eigen poppetjes op belangrijke politieke posities te krijgen. Wie niet meedoet, gaat dood.

In Mexico zijn vorig jaar 29.000 mensen vermoord, het hoogste moordcijfer in tientallen jaren. Veel geweld heeft te maken met drugskartels die strijden om smokkelroutes en macht.