Tientallen miljoenen euro’s aan cocaïne gepakt in lading geconserveerd fruit bij controle Rotterdam

In de Rotterdamse haven is voor tientallen miljoenen euro’s aan cocaïne gepakt in een lading geconserveerd fruit.

Tijdens een grondige douanecontrole op woensdag 17 mei 2023 hebben douaniers een aanzienlijke partij cocaïne ontdekt in een lading met vaten geconserveerd fruit. De container, afkomstig uit Guatemala en bestemd voor een bedrijf in Duitsland, werd overgeladen op een zeeschip in Panama en zou uiteindelijk in Antwerpen gelost worden. Het HARC-team, bestaande uit de Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie, onderzoekt de zaak.

Bij de douanecontrole op het zeeschip werden 14 dozen aangetroffen met daarin sporttassen gevuld met pakketten. In totaal zijn er 450 pakketten uit de tassen gehaald. De ontvanger van de zending in Duitsland lijkt geen betrokkenheid te hebben bij de smokkel. De inbeslaggenomen partij cocaïne heeft een straatwaarde van bijna 34 miljoen euro.

Het HARC-team, dat al 27 jaar actief is als samenwerkingsverband, heeft de zaak in onderzoek genomen. De drugs zijn inmiddels vernietigd door het Team Bijzondere Bijstand. Dergelijke operaties tonen de effectiviteit aan van de samenwerking tussen verschillende instanties in de strijd tegen drugssmokkel.

Drugssmokkel blijft een serieuze bedreiging voor de samenleving en de internationale handel. De douaneautoriteiten en wetshandhavingsinstanties blijven zich inzetten om deze illegale activiteiten aan te pakken en de verantwoordelijken voor het gerecht te brengen.

Het HARC-team zet zijn onderzoek voort om de herkomst en de betrokkenen bij deze smokkeloperatie te achterhalen. Verdere details zullen naar buiten worden gebracht zodra het onderzoek vordert.

©️OM